Elradiatorer, eller el-element, är ett populärt val för uppvärmning i många hushåll, inklusive attefallshus. De är speciellt användbara för deras kompakthet och enkelhet, men har också några nackdelar som är värda att överväga. I denna artikel kommer vi att utforska fördelarna och nackdelarna med elelement som uppvärmningsalternativ för attefallshus, och ge insikt i några praktiska tillämpningar av dessa system.
Vad är ett elelement?
Elelement, också kända som elektriska radiatorer, är kompakta, fristående värmekällor som kan användas i en mängd olika inomhusmiljöer. Det rekommenderas att använda oljefyllda elelement, som inte blir stekheta och därför inte bidrar till någon förhöjd brandrisk. Dessa enheter består vanligtvis av en värmeelementkärna fylld med en ledande olja, som värms upp och sprider en jämn och behaglig värme.
Fördelar och nackdelar med elelement
Elelement har många fördelar, vilket gör dem till ett attraktivt alternativ för attefallshus. En av de mest framstående fördelarna är att de är billiga att köpa in och kräver ingen särskild installation. Allt som behövs är ett eluttag och något yta att placera enheten på.
Det finns dock också en del nackdelar med dessa värmekällor. De är dyra i drift, tar upp väggyta eller golvyta och har långsam uppvärmning. Dessa nackdelar kan vara betydande, särskilt för dem som önskar använda sitt attefallshus året runt.
Elvärme: En stabil men kostsam lösning
Elvärme är en stabil och enkel lösning för uppvärmning av bolundare. Men det är också en av de dyraste alternativen i drift. El-element i ett attefallshus ger en stabil uppvärmning och kan användas för underhållsvärme. Men det tar tid att få upp värmen och kostnaderna kan vara avskräckande.
Eldrivna element (radiatorer) är förmodligen den billigaste uppvärmningen sett till installationskostnad, men även den dyraste i drift. Uppskattningsvis krävs det 4 element i ett attefallshus och varje element kostar ca 1.000-2.000 kr, vilket ger ett totalt pris på omkring 4.000-8.000 kr.
Att använda elelement i Attefallshus
Elelement är särskilt praktiska för attefallshus som ska användas som gäststuga. De är mycket användarvänliga, utan någon installation – bara att ställa på plats och att koppla in i vägguttaget. Men de är inte särskilt effektiva om du ska värma upp huset även under de kalla årstiderna, och värmen sprids inte heller jämnt.
Till exempel, ett element kan vara användbart när det handlar om att stödvärma specifikt rum.
Driftkostnad för värme i ett Attefallshus
Driftkostnaden för el-element i ett attefallshus som används som permanent boende ligger på cirka 6.000-10.000 kr per år beroende på många olika faktorer. Till exempel beror elanvändningen i attefallshus på isoleringsmängd, kvalitet på fönster och dörrar och om stugan används som permanent bostad eller bara ibland.
Tips för att sänka driftkostnaderna
För att minimera driftkostnaderna vid uppvärmning av attefallshus, här är våra 4 bästa tips:
- Isolera Attefallshuset på rätt sätt: Skandinaviska klimatet ställer höga krav på isoleringen, och detta gäller även för attefallshus. Mineralull i väggar och tak är det vanligaste materialet, helst 300 mm tjock.
- Välj vattenburen värme: Trots en hög installationskostnad är driftkostnaderna för vattenburen värme väldigt låga. Detta är troligen det bästa långsiktiga alternativet om du har ett attefallshus som är bebott under större delen av året.
- Välj bra fönster för extra bra isolering: Bra fönster är oerhört viktiga för en effektiv isolering. Treglasfönster ger en mycket effektivare isolering, vilket gör dem till det bästa valet för ett permanentboende.
- Sänk eller stäng av värmen när huset inte används: Ett klassikt spartips som aldrig går ur tiden är att stänga av värmen medan huset inte används.