Attefallshus i vinkel – Optimala tips för dig

attefallshus i vinkel

Visste du att reglerna för attefallshus har ändrats? Från den 1 mars 2020 är det tillåtet att bygga attefallshus på upp till 30 kvadratmeter, jämfört med de tidigare 25 kvadratmetrarna. Detta ger dig ännu mer utrymme att planera och utforma ditt attefallshus i vinkel på ett sätt som passar dina behov och önskemål.

Att bygga ett attefallshus i vinkel kan vara en smart lösning för dig som vill skapa extra boendeyta på din tomt. Med rätt planering och tillverkare kan du skapa ett trivsamt och funktionellt utrymme för både permanentboende eller som en komplementbyggnad.

I denna artikel kommer vi att gå igenom de regler som gäller för attefallshus, olika tillverkares modeller och ge dig inspiration för hur du kan utforma ditt eget attefallshus i vinkel. Låt oss dyka in och utforska alla möjligheter!

Regler för attefallshus

När du planerar att bygga ett attefallshus finns det vissa regler och föreskrifter som du behöver följa. Först och främst måste du göra en bygganmälan till din kommunens byggnadsnämnd och få ett startbesked. Detta är en viktig del av processen för att säkerställa att ditt attefallshus uppfyller reglerna och kraven.

Utöver bygganmälan finns det även regler för bygglov som kan vara relevanta beroende på omständigheterna. Till exempel kan bygglov krävas om ditt attefallshus ska byggas i en värdefull miljö eller inom ett strandskyddsområde. Strandskydd kan även krävas om du planerar att placera ditt attefallshus nära en allmän väg eller järnvägsområde.

För att säkerställa att ditt attefallshus uppfyller gällande regler och krav är det viktigt att följa Boverkets byggregler och kraven på tillgänglighet för attefallshus som används som permanentboende. Detta inkluderar exempelvis kraven på brand- och ljudisolering samt tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning.

Att följa reglerna för attefallshus, inklusive bygganmälan och eventuellt bygglov, är avgörande för att undvika problem och konflikter i samband med byggprocessen. Det kan vara klokt att söka professionell hjälp och rådgivning för att säkerställa att du följer reglerna korrekt.

Genom att vara medveten om och följa reglerna för attefallshus kan du bygga ditt hus i enlighet med lagstiftningen och undvika eventuella framtida tvister eller problem.

Exempel på regler för attefallshus:

Regel Beskrivning
Bygganmälan Göra en bygganmälan till kommunens byggnadsnämnd
Bygglov Krävs i vissa fall, t.ex. vid placering i värdefull miljö eller strandskyddsområde
Strandskydd Krävs om attefallshuset placeras nära allmän väg eller järnvägsområde
Boverkets byggregler Måste följas för att säkerställa kvalitet och säkerhet
Tillgänglighetskrav Attefallshus som används som permanentboende måste uppfylla kraven på tillgänglighet

Storlek på attefallshus i vinkel

Ett attefallshus i vinkel får inte vara större än 30 kvadratmeter, en ökning från tidigare 25 kvadratmeter. Det här ger möjlighet till mer utrymme och flexibilitet vid planering av ditt attefallshus. Det är viktigt att komma ihåg att den sammanlagda byggarean för alla attefallshus på tomten inte får överstiga 30 kvadratmeter. Detta innebär att om du redan har ett attefallshus på tomten, måste du noggrant räkna ut storleken för att säkerställa att du håller dig inom gränserna.

Höjden på ett attefallshus i vinkel får inte överstiga 4,0 meter. Det är en viktig aspekt att beakta när du planerar din byggnad, särskilt om du har tillgängliga ytor med begränsat utrymme för höga strukturer. Om du planerar att bygga ditt attefallshus närmare tomtgränsen än 4,5 meter, måste du också få medgivande från dina grannar. Det är viktigt att respektera deras intressen och se till att du följer de lokala reglerna och föreskrifterna.

Sammanfattning av storlekskraven för attefallhus i vinkel:

Storlek Höjd Närmare tomtgräns än 4,5 meter
Max 30 kvadratmeter Max 4,0 meter Medgivande från grannar krävs

Användningsområden för attefallshus i vinkel

Ett attefallshus i vinkel kan användas som både fritids- och permanentbostad då det anses vara ett komplementbostadshus. Det kan även användas som komplementbyggnad, till exempel garage, förråd, växthus eller gäststuga. Reglerna skiljer sig beroende på om attefallshuset används som komplementbostad eller komplementbyggnad.

Användningsområden för attefallshus i vinkel Beskrivning
Fritidsbostad Ett attefallshus i vinkel kan vara en perfekt lösning för att skapa en sommarstuga eller en fritidsbostad. Med sitt kompakta och funktionella utrymme kan du njuta av avkoppling och rekreation i natursköna områden.
Permanentbostad Det är möjligt att använda ett attefallshus i vinkel som en permanentbostad. Med rätt planering och utformning kan du skapa ett bekvämt och funktionellt boende för dig och din familj.
Komplementbyggnad Ett attefallshus i vinkel kan också användas som en komplementbyggnad till ditt befintliga hus. Du kan använda det som garage för att parkera dina fordon, förråd för att lagra verktyg och utrustning, växthus för att odla växter eller gäststuga för att välkomna besökare.

När du använder attefallshuset som en komplementbostad finns det specifika regler och krav som du måste följa. Bland annat måste du ha tillgång till vatten och avloppsanläggning för att kunna använda det som en permanentbostad.

Komplementbyggnad:

Om du vill använda attefallshuset som en komplementbyggnad finns det färre strikta regler att följa. Du kan anpassa det efter dina egna behov och använda det för olika ändamål, som förvaring, arbetsplats eller en plats för rekreation.

Det är viktigt att vara medveten om att både komplementbostadshus och komplementbyggnader kan kräva att du ansöker om bygglov eller gör en bygganmälan till kommunens byggnadsnämnd. Det är alltid bäst att kontakta din kommun för att få korrekt och uppdaterad information om reglerna och kraven för attefallshus i vinkel.

Sammanfattningsvis kan ett attefallshus i vinkel användas på olika sätt för att möta olika behov och önskemål. Oavsett om det är som fritidsbostad, permanentbostad eller komplementbyggnad kan du skapa ett praktiskt och bekvämt utrymme med ett attefallshus i vinkel.

Bygga attefallshus i vinkel med olika tillverkare

Om du är intresserad av att bygga ett attefallshus i vinkel finns det flera tillverkare att välja mellan. Dessa tillverkare erbjuder olika modeller och storlekar av attefallshus i vinkel, vilket ger dig möjlighet att hitta den perfekta lösningen för dina behov och preferenser.

Några av de populära tillverkarna av attefallshus i vinkel inkluderar:

  • Sommarnöjen: Sommarnöjen erbjuder ett brett utbud av attefallshus i vinkel. Deras modeller är kända för sin höga kvalitet och stilrena design. Priserna varierar beroende på storlek, materialval och eventuella tillval. Besök Sommarnöjen för mer information.
  • Sorselestugan: Sorselestugan erbjuder timmerstugor och attefallshus i vinkel med ett rustikt utseende. Deras modellutbud inkluderar olika storlekar och möjligheter till anpassning. Priserna för deras attefallshus beror på val av material och tillval. Besök Sorselestugan för mer information.
  • Jabo: Jabo erbjuder attefallshus i vinkel i en modern funkisstil. Deras modeller är kända för sin flexibilitet och modularitet, vilket ger dig möjlighet att anpassa planlösningen efter dina behov. Priserna för Jabo attefallshus i vinkel beror på konfiguration och tillval. Besök Jabo för mer information.
  • Polhus: Polhus erbjuder ljusa och luftiga attefallshus i vinkel med generösa glaspartier och modern design. Deras hus är tillverkade av högkvalitativa material och kan anpassas med olika tillval. För att få en offert på ett Polhus attefallshus i vinkel kan du besöka deras webbplats.
  • Kontio: Kontio erbjuder attefallshus i vinkel i en traditionell och naturnära design. Deras hus tillverkas av hållbara material och kan anpassas efter dina önskemål. Priserna för attefallshus i vinkel från Kontio beror på val av material och tillval. Besök Kontio för mer information.

Priserna för attefallshus i vinkel varierar beroende på tillverkare, modell, storlek och eventuella tillval. Det är viktigt att jämföra olika alternativ och kontakta tillverkarna för att få en offert baserat på dina specifika önskemål och behov.

attefallshus i vinkel tillverkare

Bilden ovan visar ett exempel på ett attefallshus i vinkel. Tänk på att det finns olika modeller och stilar att välja mellan från olika tillverkare.

Exempel på attefallshus i vinkel – Klassisk Sommar 25 från Sommarnöjen

Modellen Klassisk Sommar 25 från Sommarnöjen är ett exempel på ett attefallshus i vinkel. Det är ett timmerhus i lantlig stil som finns i flera olika storlekar och planlösningar.

Det klassiska sommarhuset kombinerar charmig design med funktionalitet och kan ge dig ett vackert komplement till din trädgård. Det erbjuder en boyta på 25 kvadratmeter och kan innehålla ett rum eller upp till tre rum beroende på dina behov. Du har möjlighet att anpassa huset genom olika tillval, exempelvis fast belysning, tv-uttag, kamin, badrum, kök och ett loft med stege.

Klassisk Sommar 25 är perfekt för dig som föredrar en lantlig stil och vill ha ett attefallshus som harmoniserar med omgivningen. Det är ett trivsamt hus där du kan njuta av naturligt ljus och en avkopplande atmosfär.

Priset för en nyckelfärdig Klassisk Sommar 25 startar från 560 000 kr. Detta är ett bra alternativ om du är ute efter ett högkvalitativt attefallshus i lantlig stil som passar perfekt i vinkel.

Exempel på attefallshus i vinkel – Attefall Loft 24 från Sorselestugan

Attefall Loft 24 från Sorselestugan är ett utmärkt exempel på ett attefallshus i vinkel. Denna timmerstuga erbjuder inte bara en praktisk och funktionell design utan ger också extra boyta genom ett loft. Med sin charmiga och traditionella utformning är Attefall Loft 24 ett populärt val för många människor.

Byggd av geringsknutat lappländskt timmer, utstrålar detta attefallshus en rustik och naturlig känsla. Man kan också välja att komplettera huset med isolering, takshingel, låskolv cylinder, spröjsade fönster och mycket mer för att möta sina individuella behov och preferenser.

Priset för Attefall Loft 24 börjar från 71 700 kr, vilket gör det till ett prisvärt alternativ för dig som vill ha ett attefallshus i vinkel av hög kvalitet.

Specifikationer för Attefall Loft 24

Mått Beskrivning
Boyta 24 kvadratmeter
Loft Extra boyta för förvaring eller sovutrymme
Material Geringsknutat lappländskt timmer
Tillval Isolering, takshingel, låskolv cylinder, spröjsade fönster m.m.
Pris Från 71 700 kr

Attefall Loft 24 är ett utmärkt val för dig som vill ha ett traditionellt och funktionellt attefallshus i vinkel med extra boyta genom loftet. Med Sorselestugans höga kvalitetsstandard och möjligheten att anpassa din timmerstuga efter dina behov kommer Attefall Loft 24 att ge dig en praktisk och trivsam boendemiljö.

Exempel på attefallshus i vinkel – Flex 25 från Jabo

Modellen Flex 25 från Jabo är ett utmärkt exempel på ett attefallshus i vinkel i funkisstil. Med sin moderna och stilrena design kommer detta hus definitivt att bli en attraktiv tilläggskonstruktion till din befintliga fastighet. Flex 25 erbjuder både flexibilitet och modularitet i sin design, vilket gör det möjligt att anpassa planlösningen efter dina specifika behov och önskemål.

Du kommer att uppskatta hur enkelt det är att bygga detta hus, tack vare dess smarta och användarvänliga konstruktion. Med Flex 25 får du rena, raka linjer som skapar en modern och stilfull estetik. Detta attefallshus i funkisstil blir verkligen en ögonfångare i din trädgård eller på din tomt.

Priset för ett Flex 25 attefallshus börjar från 82 792 kr, vilket gör det till ett kostnadseffektivt alternativ för dig som vill ha ett modernt och stilfullt attefallshus i vinkel.

Specifikation Värde
Stil Funkis
Byggarea 25 kvadratmeter
Maxhöjd 4,0 meter
Planlösning Flexibel och modulär
Pris Från 82 792 kr

Exempel på attefallshus i vinkel – Oliver från Polhus

Modellen Oliver från Polhus är ett exempel på ett ljust och luftigt attefallshus i vinkel. Med sina generösa glaspartier och takhöjder skapar det en ljus och öppen atmosfär. Oliver har en boyta på 23,57 kvadratmeter och ett loft på 9,84 kvadratmeter, vilket ger extra utrymme och flexibilitet.

oliver-attestuga-i-vinkel

Oliver erbjuder olika tillval, såsom isolering för att få en behaglig temperatur året runt. Du kan också välja olika fönsterbeklädnader och takbeklädnader för att anpassa stugans utseende efter din smak och stil. Priset för en standardversion av Oliver börjar från 119 990 kr, vilket gör den till ett prisvärt alternativ för att skapa ditt drömhus i vinkel.

Exempel på attefallshus i vinkel – Tidlös Sommar 25 från Sommarnöjen

Det finns många olika alternativ när det gäller attefallshus i vinkel, och en av de mest stilrena och populära modellerna är Tidlös Sommar 25 från Sommarnöjen. Detta attefallshus kombinerar en modern och stilren design med smarta vinklar och linjer som ger huset en elegant och tidlös estetik.

Vad som verkligen utmärker Tidlös Sommar 25 är dess neutrala vinklar och det sadeltak utan takutsprång som ger huset en minimalistisk och modern look. Glaspartierna är obrutna och skapar en känsla av rymd och ljusinsläpp, vilket gör att huset känns luftigt och öppet.

Tidlös Sommar 25 finns i olika planlösningar och yttermått och kan skräddarsys efter dina specifika behov och önskemål. Du kan välja att ha ett eller två sovrum, och attefallshuset kan även anpassas med eller utan loft för extra utrymme. Oavsett vilken planlösning du väljer kommer Tidlös Sommar 25 att förvandla din trädgård till en elegant och stilren plats att bo i eller använda som extra utrymme för olika ändamål.

Priset för en nyckelfärdig Tidlös Sommar 25 börjar från 620 000 kr, och med det får du inte bara ett högkvalitativt attefallshus i vinkel, utan även en tidlös och stilren design som kommer att vara lika vacker idag som om 20 år.

FAQ

Vad är ett attefallshus i vinkel?

Ett attefallshus i vinkel är en typ av attefallshus som har en vinkelformad layout. Det betyder att huset har en del som stickar ut i en vinkel från huvudbyggnaden. Detta ger en unik och intressant arkitektonisk design.

Vilka regler gäller för attefallshus i vinkel?

Reglerna för attefallshus i vinkel är desamma som för andra typer av attefallshus. Huset får inte vara större än 30 kvadratmeter, höjden får inte överstiga 4,0 meter, och det krävs medgivande från grannarna om det byggs närmare än 4,5 meter från tomtgränsen. Dessutom kan bygglov och andra regler vara tillämpliga beroende på områdets status och närheten till vatten eller vägar.

Vilka användningsområden finns för attefallshus i vinkel?

Attefallshus i vinkel kan användas som komplementbostadshus, vilket innebär att de kan användas som både fritids- och permanentbostäder. Dessutom kan de användas som komplementbyggnader som garage, förråd, växthus eller gäststugor.

Vilka tillverkare erbjuder attefallshus i vinkel?

Det finns flera tillverkare som erbjuder attefallshus i vinkel, inklusive Sommarnöjen, Sorselestugan, Jabo, Polhus och Kontio. Dessa tillverkare erbjuder olika modeller och storlekar av attefallshus i vinkel.

Vad kostar ett attefallshus i vinkel?

Priset på ett attefallshus i vinkel varierar beroende på storlek, materialval och eventuella tillval. Exempelvis kan priset för en nyckelfärdig Klassisk Sommar 25 från Sommarnöjen starta från 560 000 kr, medan priset för Attefall Loft 24 från Sorselestugan kan starta från 71 700 kr.

Kan du ge exempel på attefallshus i vinkel?

Naturligtvis! Exempel på attefallshus i vinkel inkluderar Klassisk Sommar 25 från Sommarnöjen, Attefall Loft 24 från Sorselestugan, Flex 25 från Jabo, Oliver från Polhus och Tidlös Sommar 25 från Sommarnöjen. Dessa modeller erbjuder olika stilar, storlekar och planlösningar för att passa olika behov och smaker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.